DIVORCI DHE ORIGJINA E TIJ

ORIGJINA E DIVORCIT

A e dini se 1 ne 3 cifte te sapomartuara ndahen , pra ne shqiperi zhvillohen ne gjykata, rreth 7000 divorce ne vit nga keto 2000 vetem ne Tirane. E njejta situate eshte edhe ne europe. Afro 3 në çdo 1000 amerikanë janë divorcuar në vitin 2009. Procedura ligjore për t’i dhënë fund martesës, divorci ka ekzistuar gjatë gjithë historisë së shkruar të njerëzimit dhe origjina e saj është në dëshirën çifteve të palumtura për t’u dhënë fund martesave që nuk përmbushin nevojat e tyre personale.

DIVORCET MË TË HERSHME

Hamurabi, prifti-mbret i Babilonisë në vitet 1795-1750 para krishtit urdhëroi kodin e ligjeve të vendit të tij, përfshirë rregullat për divorc të gdhendura në një monument pothuajse dy metra e gjysmë të lartë me gurë të zinj. Kodi i Hamurabit është një prej kodeve më të lashta të ligjit të shkruar. Një burrë mund ta ndante gruan e tij duke u shprehur “Ti nuk je gruaja ime”, duke paguar një gjobë dhe duke i kthyer pajën. Një grua duhet të paraqeste një ankesë për të marrë divorcin. çiftet babilonase kërkonin të ndaheshin për arsye të tilla si tradhtia bashkëshortore, infertiliteti, braktisja e partnerit, trajtimi abuziv dhe neglizhimi. Një grua mund ta ndante burrin e saj për tradhti bashkëshortore. Një burrë mund t’i kërkonte gjykatës ekzekutimin e gruas së tij tradhëtare . Sipas reverendit Claude H.W. Libri i Xhonit “Ligjet Babilonase dhe Asiriane, Kontratat dhe Dokumentet”.

DIVORCET E PERIUDHËS ROMAKE

Perandoria Romake pushtoi pjesën më të madhe të Evropës dhe pjesë të Lindjes së Mesme nga viti 117 pas krishtit, duke e bërë mbizotërues ligjin romak për divorcin. Termi modern “divorc” rrjedh nga fjala latine “divortere”, një term që nënkupton të gjesh rrugë të ndryshme ose të ndahesh. Një çift romak që kërkonte divorc deklaronte dëshirën e tij për tu ndarë përpara shtatë dëshmitarëve. Meqenëse procedura e divorcit ishte e lehtë, divorci ishte i zakonshëm veçanërisht mes klasave më të larta. Ligji hebre i divorcit në periudhën romake qëndronte sipas rregullave të Testamentit të Vjetër të paraqitura në Deuteronomi 24:1-4 dhe një kod ligji të quajtur Talmud. Vetëm burri kishte të drejtën të divorcohej. Një burrë hebre mund ta ndante gruan e tij duke i dhënë asaj një certikatë divorci nëse ajo nuk e kënaqte për çfarëdolloj arsyeje.

DIVORCET KRISTIANE

Pasi kristianizmi u bë feja zyrtare në Perandorinë Romake në vitin 380 pas krishtit, kisha mesjetare e dekurajoi divorcin, duke ndjekur qëndrimin e Krishtit në Testamentin e Ri siç parashikohet nga Marku 10:11-12. Shumë fisnikë që kërkonin divorc merrnin vetëm anulime, deklarata nga zyrtarë të kishës se martesat e tyre nuk kishin qenë asnjëherë të vlefshme që nga fillimi për shkak të teknikaliteteve si për shembull kur bëhej fjalë për kushërinj të largët. Nga mesi i shekullit të nëntëmbëdhjetë, të vetmit anglezë që mund të përballonin divorcin ishin fisnikët që mund t’i kërkonin parlamentit të jepnin një deklaratë private që u garantonte atyre divorcin. Anëtarët e Dhomës së Komunëve ndonjëherë përdornin një traditë popullore, duke ia shitur bashkëshorten e dikujt një burri tjetër, një procedurë që u bë mjeti kryesor i komplotit në romanin e shkrimtarit viktorian Tomas Hardi me titull “Kryetari i Bashkisë Kasterbrixh”.

DIVORCET AMERIKANE

Kolonitë angleze që u shndrruan në Shtetet e Bashkuara dallonin në pikëpamjet e tyre ligjore të divorcit. Gjykatat në Masaçusets lejonin divorcin për pretendime si tradhëtia bashkëshortore, braktisja, impotenca dhe bigamia. Kolonitë e jugut e ndalonin divorcin me përjashtim të rasteve të tradhëtisë bashkëshortore. Pasi Shtetet e Bashkuara u bënë një vend i pavarur, diferencat mes ligjeve për divorc të shteteve vazhduan. Amerikanët nga shtetet me ligje të rrepta iu drejtuan të ashtuquajturave shtete ku divorci jepej lehtësisht, ku ata mund të siguronin divorc në një kohë të shpejtë. Kur ligji për divorcin me mirëkuptim hyri në fuqi në Kaliforni në vitin 1970 duke lejuar divorcet me mirëkuptim nga të dyja palët, shumica e shteteve miratuan ligje të ngjashme brenda një dekade, duke i bërë praktikat e divorcit në Amerikë më të lehta për tu siguruar.

DIVORCET SHQIPTARE

Arsyet kryesore, veçanërisht në vitet e fundit, janë ato ekonomike, emigracioni, që do të thotë, në mungesë të punës, shumë meshkuj shkojnë të jetojnë dhe punojnë jashtë që të sigurojnë të ardhura dhe vijnë rrallë këtu, kjo sjell çekuilibrim të marrëdhënies bashkëshortore. Arsye të tjera janë: kumari, dhuna etj.


Nese doni nje avokat profesionist dhe te mirekuptueshem per divorcin tuaj , na shkruani ne whatsapp, viber, cel, 00355693366999, ne faqen tone ne facebook Avokatim.com apo web faqe www.avokatim .com